|
|
Autor |
Wiadomość |
prodjmaciej
Oficer
Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany:
Nie 13:01, 01 Mar 2009 |
|
Estry kwasów tłuszczowych i glicerolu, glicerydy; w przyrodzie tłuszcze występują jako mieszanina estrów będących pochodnymi różnych kwasów - zawierających od 8 do ponad 18 atomów węgla. Stanowią rezerwowy materiał odżywczy wielu organizmów żywych. W przemyśle otrzymywane w wyniku prasowania, wytapiania lub ekstrakcji surowców naturalnych. Stosowane do celów spożywczych (ok.80% produkcji światowej), do wyrobu mydeł, detergentów, świec stearynowych, jako pokosty oraz w syntezie organicznej. Chemicznymi wskaźnikami właściwości tłuszczów są:
1) liczba kwasowa (liczba Kottstorfera) - jest miarą świeżości - jest to ilość mg KOH zużytego do zobojętnienia wolnych kwasów tłuszczowych w 1g tłuszczu
2) liczba zmydlenia - jest to ilość mg KOH potrzebna do zmydlenia 1g tłuszczu
3) liczba jodowa - ilość gram wolnego I2 przyłączonego do 100g tłuszczu
4) liczba Reicherta-Meissla - ilość cm3 roztworu NaOH o stężeniu 0,1mol/dm3 potrzebna do zobojętnienia lotnych, rozpuszczalnych w wodzie kwasów, otrzymanych z 5g tłuszczu w ściśle określonych warunkach
Nazwa systematyczna związku widniejącego na rysunku, typowego składnika tłuszczów: tristearynian glicerolu.
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001/3 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |