Forum www.nierobtegowdomu.fora.pl Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Tłuszcze Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
prodjmaciej
Oficer



Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 39 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 13:01, 01 Mar 2009 Powrót do góry

Estry kwasów tłuszczowych i glicerolu, glicerydy; w przyrodzie tłuszcze występują jako mieszanina estrów będących pochodnymi różnych kwasów - zawierających od 8 do ponad 18 atomów węgla. Stanowią rezerwowy materiał odżywczy wielu organizmów żywych. W przemyśle otrzymywane w wyniku prasowania, wytapiania lub ekstrakcji surowców naturalnych. Stosowane do celów spożywczych (ok.80% produkcji światowej), do wyrobu mydeł, detergentów, świec stearynowych, jako pokosty oraz w syntezie organicznej. Chemicznymi wskaźnikami właściwości tłuszczów są:
1) liczba kwasowa (liczba Kottstorfera) - jest miarą świeżości - jest to ilość mg KOH zużytego do zobojętnienia wolnych kwasów tłuszczowych w 1g tłuszczu
2) liczba zmydlenia - jest to ilość mg KOH potrzebna do zmydlenia 1g tłuszczu
3) liczba jodowa - ilość gram wolnego I2 przyłączonego do 100g tłuszczu
4) liczba Reicherta-Meissla - ilość cm3 roztworu NaOH o stężeniu 0,1mol/dm3 potrzebna do zobojętnienia lotnych, rozpuszczalnych w wodzie kwasów, otrzymanych z 5g tłuszczu w ściśle określonych warunkach
Nazwa systematyczna związku widniejącego na rysunku, typowego składnika tłuszczów: tristearynian glicerolu.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001/3 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)