rudyna102
Administrator
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 46
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany:
Śro 20:14, 18 Mar 2009 |
 |
Słone paluchy domowej roboty to świetna przekąska: można je chrupać przy plotkach z przyjaciółką czy podgryzać z kumplem przy piwku...
Składniki potrzebne do zrobienia paluchów:
- 35 dkg mąki,
- ½ kostki margaryny,
- 2 dkg drożdży,
- 2 żółtka,
- ¾ szklanki mleka,
- sól, kminek.
Jak zrobić paluchy?
Do miski trzeba wsypać przesianą mąkę, dodać ciepłe mleko, rozdrobnione drożdże, żółtka i około łyżeczkę soli. Ciasto chwilę wyrabiamy, po czym dodajemy roztopioną margarynę i całość dokładnie wrabiamy na gładko. Wyrobione ciasto odstawiamy na jakieś pół godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnice wysypaną mąką i formujemy rękami wałeczki o średnicy ok. 1 cm. Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym w sporych odstępach (ok. 2cm) – paluchy podczas pieczenia rosną. Wierzch paluchów smarujemy białkiem i posypujemy solą i kminkiem. Pieczemy na złoty kolor około 20 minut w temp. 150 stopni C.
Zamiast z kminkiem możesz zrobić paluchy np. z sezamem. Jeśli chcesz zrobić paluchy z makiem wtedy zamiast soli do ciasta dodaj 10 dkg cukru pudru, a paluchy posmarowane białkiem posyp makiem.
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|